Svédmasszázs

Kategória: Masszázsok

Mi svédmasszázs terápia?

masszazs-1A svéd masszázs terápia túlmutat a pihentető masszázson. A masszázs hatása az izmok vonala mentén dörzsöléssel, és simítással fejti ki hatását, abban az irányban amelyben a vér visszatér a szívhez. A svéd masszázs rendkívül előnyösen növeli az oxigén szintjét a vérben, csökkent izom toxinokat, javítja a vérkeringést és a rugalmasságot, miközben tehermentesíti az izmokat és megszünteti a feszültséget.

Az alternatív gyógyászati kutatások megállapították, hogy 45 perc svéd masszázs a tapasztalatok alapján jelentősen csökkent a kortizol stresszhormon valamint az arginin-vazopresszin hormon szintjét, ezek a stressz állapotáért és a stressz közbeni kiválasztásért felelősek. Az kutatásban résztvevő önkénteseknél a limfociták, és fehérvérsejtek növekedését mérték, amelyek részei az immunrendszernek, és egy lökést adnak az immunsejteknek, amely segíthetik a harcot a megfázás és az influenza ellen.

A svéd masszázs elemeiből származnak az Európában alkalmazott masszázs fogásai. Az öt alap fogás változatos alkalmazása, valamint a masszázson belüli elemek teszik különbözővé a masszázs terapeutákat. Egy képzett gyógymasszőr a masszázs végén a kimozgatás, kirázás elemeivel egészíti ki a kezelést. A svédmasszázs eredményessége függ az alapfogások megfelelő ideig tartó alkalmazásától, és a fogások kombinált alkalmazása következtében jön létre. Gyógymasszőr fogások: gyúrás, simítás, dörzsölés, ütögetés, rezegtetés.

A masszázs során az izomzat felé közvetítünk energiát, ezért egyik legfontosabb masszázsfogás a gyúrás. Ez a fogás az izomzaton kívül hat a bőrre, az alatta lévő kötőszövetre, az izmok eredési, tapadási helyére, az inakra is hatással van. A gyúrás segít a diagnosztikában is, mert a fogás közben meg lehet állapítani az izomzat tónusát, a kötőszövetben található csomókat, elváltozásokat, az izom-ín átmenetről is információkat ad. A gyúrás mechanikus értágító, frissítő és energetizáló fogás. Minden egészséges izomnak nyugalmi állapotban állandó hosszúsága van. Izomtónus: az izmokra jellemző állapot, egy állandó feszülés. Ha az izom hosszúsága csökken, az izomtónus fokozódik. Az izmok fokozott tónusa, a hipertónus mely a normális határon túlmenő tónusfokozódás. Az izomzat csökkent tónusa a Hipotónus. A gyúrás a csökkent tónusú izmok frissítése, a fáradt izmok megújítása a vérkeringés javítására, a nyirokkeringés serkentésére kiválóan alkalmazható fogás.

masszazs-3A simítás a svéd masszázs legelső fogása. Általa jön létre a a kontaktust, enyhén hyperaemiás hatása miatt előmelegíti az izmokat. Célja az előkészítés a diagnosztizálás. Ilyenkor a kezem alatt érezhetővé válnak a duzzanatok deformitások. A kezelés iránya longitudinális transzverzális. Az erő hatásának a szempontjából felületi, mély simítás. A lassú, enyhe nyomású simítás, a testfelületen alkalmazva nyugtató hatású, az ideges feszültséget jelentős mértékben csökkenti. Kiváló tulajdonságai mellett fájdalomcsökkentő hatása is van, mivel ez a masszázs fogás csökkenti a bőr idegvégződések ingerlékenységét. Az erősebb nyomással kombinált simítás a bőr alatti kötőszövet sejt közötti terében felhalmozódott folyadékot mozdítja el, annak felszívódását segíti elő. Ez a fogás, segíti a szarupikkelyek leválását. A simítás viszonylag nagy testfelületen végezendő masszázsfogás, melyet a vénás vér, nyirok keringésével megegyező irányban alkalmazok. A mozdulatsor a vénás vér, a nyirok pangását megszünteti, a kezelés után a vérplazma mennyisége növekedik. Jelentős a vizelet mennyiségének masszázs utáni emelkedése is.

A dörzsölés a leggyakoribb masszázsfogás. Ez egy ingerfogás, melynek felületes, mély hatása van. Elsődleges hatására leválnak a szarupikkelyek, tehát mechanikai hatás, a vérbőség keltése, hyperaemia. A mély erőteljes dörzsölés a bőr alatti kötőszövetre, és az izmokra, az izom-ín átmenetre, az inakra, az idegvégződésekre hat. A fogás hatására az irha hajtű alakú kapillárisai kitágulnak, megnyílnak azok a hajszálerek is, amelyek nyugalmi állapotban nem vesznek részt a keringésben. Ezt hívjuk shunt hatásnak. A hosszabb ideig tartó, gyengédebb dörzsölés csökkenti a helyi érzékenységet, a gyors, erősebb fogások serkentő, ingerlő hatással vannak a központi, a perifériás idegrendszer működésére.

Az ütögető fogás eltér a többi hagyományos masszázs fogástól. A masszőr keze rövid ideig érintkezik a testfelülettel, ez egy ingerfogás, melynek a felületes bőr erek kitágításában van nagy szerepe. A rövid ütögetés során a bőr erek összehúzódnak, kapillárisok szűkülnek, tónusuk fokozódik. A hosszabb ütögetés a bőr, a bőr alatti kötőszövet kapillárisait tágítják, az érfal tónusa csökken, a bőr kipirul, felmelegszik. Az ütögetés során jelentősen felgyorsulnak a regenerációs folyamatok az izomban.

masszazs-2A rezegtetés-nek, és vibrálás-nak nyugtató, és tónuscsökkentő hatása van. Jelentősen lecsökkenti az idegek ingerlékenységét és fájdalomcsökkentő hatást fejt ki. A mellkas vibrációja nyákoldó hatású, mert segíti a hörgőkben gyulladás miatt keletkezett váladék oldását, eltávolítását. A hasnál való alkalmazása fokozza a bélperisztaltikát. Ez a fogás általában fokozza az emésztőnedvek elválasztását, oldódnak a belső szervek simaizom görcsei. Lelki feszültségek oldására is alkalmas.

A legenyhébb masszázsfogás, melyet a duzzanatok, pangások felszívódásának elősegítésére alkalmazunk az intermittáló fogás. Ficam, rándulás és törés utókezeléseként vagy amikor a bőr még fájdalmasan húzódik az intermittáló fogást alkalmazom. Szívó-nyomó hatású. A nyirokerek, vénák kiürülését eredményezi.

A kirázás egy kiegészítő masszázsfogás, a mozgás a vibrációhoz viszonyítva nagyobb amplitudójú.

A kimozgatás célja : Az ízület sértetlenségének megtartása, a mozgáspálya terjedelmének megőrzése (illetve további mozgáspálya beszűkülés megakadályozása),

  • fájdalom csökkentése
  • az ízület és ízület körüli szövetek keringésének javítása
  • az izmok rugalmasságának megtartása
  • az ízületi porc anyagcseréjének javítása
  • sérülések, sebészeti beavatkozásokat követően a szöveti gyógyulási folyamat elősegítése
  • az ízületi ingerület érzékelés megtartása.