A masszázs fogalma

Kategória: Masszázsok

Mi a masszázs?

egyiptomi-masszazsA masszázs a legrégebbi kezelések közé tartozik, amelyet őseink is alkalmaztak a testi és szellemi fájdalmak és fáradság megszüntetésére, nyomó, simogató mozdulatokkal. Az emberiség történelmének legősibb gyógyító eljárása a gyógymasszázs. A gyógymasszázs mint mechanikai tevékenység része a mechanoterápiának, amely a test szöveteinek kézzel történő megdolgozása. Ez a test felületén, meghatározott fogásokkal, sorrendben, és kezelési céllal alkalmazott mechanikai inger, amelyre a test válaszreakciója lesz a fizikális gyógyhatás. Ezeknek az ingereknek a test felé való közvetítését csak képzett masszőr végezheti. A gyógymasszázs, képzett gyógymasszőr által végezhető tevékenység, amelyet kifejezetten gyógyászati célból, szigorú szakmai alapelvek és iránymutatások alapján végzünk. Ha a masszázst nem képzett, tanult gyógymasszőr végzi, akkor könnyen előfordulhat, hogy pont az ellenkező hatást érik el a kezeléssel. A gyógymasszázs természetes energiákat használ fel, a fizioterápia része, a mechanoterápia passzív ága. Az aktív mechanoterápia a gyógytorna.

Fizioterápia

masszazs-fizioterapiaA Fizioterápia a természet energiáit használja gyógyítás céljából, ez egy gyűjtőnév, amelyik összefoglalja a természeti energiákkal végzett gyógymódokat. A különböző kezeléseket gyakran kombinálva alkalmazzák, hogy a különböző terápiás módszerek és fogások együttesen fejtsék ki jótékony hatásukat. manapság igen nagy jelentősége van a mechanoterápiának. A felgyorsult életmód, a civilizációs betegségek és ártalmak, a mozgásszegény életvitel következményei jól csökkenthetők és kezelhetők gyógymasszásszal, és különböző fizioterápiás kezelésekkel. A mozgásszervi panaszok komplex kezelése iránti megnövekedett igény előtérbe helyezte a fizioterápiát. Erre az lehet a magyarázat, hogy a kezelések célzottan a problémás testrészen fejtik ki hatásukat, nincs káros mellék és utóhatásuk, szemben a gyógyszeres kezelésekkel.

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs nagyon sokféle lehet. Alkalmazható egészséges embereken frissítő masszázs kondíciónáló és pihentető, ellazító céllal, de sportolóknál is használjuk a sporttevékenység előkészítéséhez, a teljesítmény fokozásához, a káros ártalmak csökkentésére. Betegségeknél alkalmazzuk a leggyakrabban, különböző mozgásszervi betegségek gyógyítására, az ártalmak csökkentésére kiváló.

A masszőr

masszazs-tanulasA masszőr célja, hogy jó eredménnyel, hatékonyan tudjon dolgozni, de ehhez széleskörű elméleti és gyakorlati ismeretekkel kell rendelkezni, nem elég pár hónap alapképzés után egy oklevél. A gyógymasszőr képzés alatt komoly tudást sajátítottunk el, köztük: Anatómia, bőrgyógyászat, fizikoterápia, reumatológia, ortopédia, belgyógyászat, traumatológia, neurológia, stb…természetesen nem orvosi szinten, de a munkánkhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudást elsajátítottuk, nekem ezeket a tárgyakat orvosok tanították. A gyógymasszőrök gyakorlati tanulmányaiba tartozó dolgok: ízületek kimozgatása (passzív gyógytorna), hydro és balneoterápiás kezelések pl: iszappakolás, szénsavfürdő kezelés

A masszírozásra már különböző gépeket is lehet vásárolni, azonban ezek használata nem egyenértékű egy masszázzsal, és a masszőr kézi fogásaival.

Masszázs felosztása a kezelés célja szerint

  • Frissítő, kondícionáló, higiénés masszázs: Egészséges embereken végzett kezelési eljárás. Hatásában, céljában megegyezik a sportmasszázzsal, a vérkeringést fokozza a fáradságérzetet csökkenti.
  • Sportmasszázs: A teljesítmény fokozására, fáradtság regenerálására, sérülések utáni rehabilitációra alkalmazzák.
  • Gyógy-,vagy orvosi masszázs: Orvos utasítására, gyógyító céllal történő, kezelés vagy kezelések sorozata melyet egyéb fizioterápiás kezelésekkel kombinálhatnak. Felosztása: helyi terápia svéd masszázs, reflex-zóna masszázs: szegment-, kötőszöveti- és csonthártya masszázs
  • Diagnosztikus masszázs: Célja nem a kezelés, hanem a beteg állapotának felmérése. Általában orvosok végzik, de gyakorlott gyógymasszőr, masszőrök is eredményesen alkalmazzák.